Épületek szigetelése, talajnedvesség elleni szigetelés

Talajnedvesség elleni szigetelés alápincézett és pince nélküli épületekhez készülhet.Pince nélküli épületek esetében a szigetelés többnyire talajszint felett,vízszintesen helyezkedik el,de előfordulhat,hogy egy része a talajszint alá kerül például szinteltolásos épületek esetében.

Alápincézett épületek esetében a talajnedvesség elleni szigetelés egy vízszintes és egy függőleges részből áll. Ha a függőleges rész a vízszintes szigeteléssel egyidejűleg, szigetelést tartó falra készül, akkor teknő szigetelésről beszélünk,ha a függőleges szigetelés a külső határoló falak (pincefalak) elkészülte után,annak külső oldalára kerül, akkor utólag készített szigetelésről van szó. Ez esetben a szigetelés védelméről szigetelést védő fal,vagy más mechanikai védelmet biztosító réteg gondoskodik.

A szigeteléshez minden esetben kapcsolódik egy talajszint feletti rész függőleges szakasz, a lábazati szigetelés,ami az épület homlokzatának talajszint feletti elhelyezkedő,alsó részét védi legalább 30 cm magasságig.

x (x)